Chłodzenie próżniowe firmy DURRER

Najszybsza metoda chłodzenia ze wszystkich: wydajne komory próżniowe DURRER zapewniają większą wydajność w piekarni. Najwyższe standardy higieny i łatwa integracja z istniejącymi systemami sterowania są oczywistością. Bezpośrednio z pieca chleb schładza się do 60°C w ciągu kilku minut: szybciej się nie da. Wydajna pompa odprowadza parę. Komory próżniowe DURRER spełniają najwyższe wymagania higieniczne i techniczne oraz zwiększają produktywność w komercyjnej i przemysłowej produkcji pieczywa. Zapewniają także optymalne wykorzystanie przestrzeni.
DURRER dostarcza standardowe systemy chłodzenia próżniowego, a także projektuje rozwiązania dostosowane do indywidualnych potrzeb – bez dodatkowych opłat. Opracowuje również kompletne rozwiązania – łącznie z integracją w linii lub w istniejących systemach sterowania.

Instalacja schładzania próżniowego do schładzania wyrobów piekarniczych w produkcji seryjnej.

Standardowa komora próżniowa przeznaczona jest na jeden, dwa lub trzy wózki wypiekowe (norma europejska). Jednakże jest ona oferowana również w wersji niestandardowej – według indywidualnych specyfikacji i życzeń. Optymalna pompa dla systemu jest oceniana po wstępnej analizie produktu. W naszej ofercie znajdują się dwa rodzaje stanowisk pompy:

TYP POMIESZCZENIA TECHNICZNEGO: Przepompownia otwarta. Pompy są zainstalowane w wydzielonym pomieszczeniu technicznym.

PIEKARNIA: Zamknięta stacja pomp z agregatem chłodniczym. System ten instaluje się bezpośrednio w piekarni.

 

Korzyści:

  • Doskonały stosunek ceny do wydajności
  • Zbudowane z myślą o najwyższych wymaganiach jakościowych i higienicznych
  • Niezawodność procesu / pulsacja
  • Najnowsza i najbardziej wydajna technologia pomp
  • Minimalne wymagania przestrzenne dzięki koncepcji modułowej
  • Proste i intuicyjne wprowadzanie i konfiguracja za pomocą dużego terminala dotykowego HD
  • Interfejs do systemów sterowania wyższego poziomu (Przemysł 4.0)
  • Zdalna konserwacja poprzez połączenie internetowe z routerem VPN
  • Usługi przedsprzedażowe i posprzedażowe
  • Połączone know-how firmy Durrer: wszystko u nas i z jednego źródła

Próżniowy system chłodzenia do chłodzenia wypieków w produkcji liniowej

Inline próżniowy system chłodzenia jest systemem ciągłym. Wypieki transportowane są z pieca do komór chłodniczych za pomocą przenośnika taśmowego – bezpośrednio i w pełni automatycznie. W ciągu kilku minut wypieki są również schładzane do temperatury 60°C i transportowane bezpośrednio do dalszej obróbki.

Komora próżniowa systemu inline oferowana jest w wersji dostosowanej do indywidualnych potrzeb. Inżynierowie DURRER ustalają wielkość i wydajność systemu indywidualnie: w oparciu o parametry i cele określone z klientem.

Określono następujące cele:

CZAS CHŁODZENIA / CZAS TRANSPORTU / WIELKOŚĆ KOMORY / LICZBA KOMOR

 

Korzyści:

  • Doskonały stosunek ceny do wydajności
  • Zbudowane, aby sprostać najwyższym wymaganiom w zakresie jakości i higieny
  • Niezawodność procesu / pulsacja
  • Najnowsza i najbardziej wydajna technologia pomp
  • Minimalne wymagania przestrzenne dzięki koncepcji modułowej
  • Proste i intuicyjne wprowadzanie i konfiguracja za pomocą dużego terminala dotykowego HD
  • Interfejs do systemów sterowania wyższego poziomu (Przemysł 4.0)
  • Zdalna konserwacja poprzez połączenie internetowe z routerem VPN
  • Usługi przedsprzedażowe i posprzedażowe
  • Połączone know-how firmy Durrer: wszystko u nas i z jednego źródła

Masz pytania? Porozmawiajmy!


Potrzebujesz pomocy w doborze pieców lub maszyn piekarniczych? Skontaktuj się z nami, chętnie pomożemy wybrać sprzęt szyty na miarę Twojej piekarni.

Chłodzenie próżniowe dla branży piekarniczej

Od wielu lat DURRER opracowuje i produkuje próżniowe systemy chłodzenia dla zewnętrznych dostawców. Nowa komora próżniowa odzwierciedla doświadczenie i skoncentrowaną wiedzę specjalistyczną fachowców DURRER w dziedzinie technologii próżniowej. Dzięki wysokiej jakości wykonania, eleganckiemu wyglądowi DURRER robi doskonałe pierwsze wrażenie. Oprócz rozwiązań standardowych, bez dodatkowych kosztów DURRER produkuje wersje niestandardowe na zamówienie.

Pompa próżniowa lidera rynku światowego firmy Busch należy do najnowszej generacji, a oczywistością jest pierwszorzędna jakość pracy i wysoka wydajność – znakomity stosunek ceny do wydajności. DURRER jest do Twojej dyspozycji jako doradca systemu próżniowego dla Twojego zakładu.

Proces produkcyjny jutra w Twojej piekarni z DURRER VCS:

 

DURRER – korzyści są jasne:

  • Kontrolowany proces chłodzenia – Kontrola procesu przez minimalizowanie namnażania się bakterii
  • Optymalizacja jakości – Bezpieczeństwo procesu dzięki niezawodnej technologii sterowania
  • Redukcja czasu pieczenia – Lepsze wykorzystanie powierzchni pieca
  • Trwałość, świeżość i chrupkość – Z idealnym bilansem wodnym w produkcie i chłodzeniem z ograniczeniem namnażania się bakterii
  • Obszar produkcji – Zoptymalizowane wykorzystanie przestrzeni poprzez skrócenie czasu obróbki
  • Minimalne koszty utrzymania – Dzięki zastosowaniu optymalnej koncepcji i komponentom najwyższej jakości. Proste i opłacalne
  • Wyższa produktywność – Dzięki skróceniu czasu pieczenia, chłodzenia, przetwarzania, pakowania i zoptymalizowanej logistyce
  • Ergonomia – Obsługa zorientowana na człowieka
  • Higiena – Odpowiednie materiały i konstrukcja nadająca się do czyszczenia zgodnie z EHEDG
  • Energia – Zastosowanie najnowocześniejszych technologii i inteligentnych systemów sterowania pozwala uzyskać wysoką efektywność energetyczną

 

 

Trzymając rękę na pulsie rozwoju technologicznego

DURRER nieustannie prowadzi badania w dziedzinie chłodzenia próżniowego i jest zawsze na bieżąco technologicznie. W ten sposób stale rozwija swoje komory próżniowe. Współpracuje z najbardziej renomowanymi szwajcarskimi instytutami badawczymi, które regularnie dostarczają im najnowszych wyników badań i przyszłościowej wiedzy.

Celem firmy DURRER jest pozostanie przyszłym pionierem technologii chłodzenia próżniowego. Dzięki temu może całkowicie dostosować swoje rozwiązania do życzeń i wymagań naszych klientów.