Piekarniczy kocioł termoolejowy

Zasada działania kotła HEUFT jest w rzeczywistości bardzo prosta: podobnie jak grzejniki w nowoczesnych systemach centralnego ogrzewania, jeden lub więcej pieców jest zasilanych ciepłem z centralnego kotła zainstalowanego w oddzielnym pomieszczeniu i zwymiarowanego na potrzeby piekarni. Takie rozwiązanie ma wiele zalet: zmniejsza się poziom hałasu w piekarni, nie ma potrzeby stosowania dodatkowych palników i kanałów spalinowych, a sam kocioł jest chroniony przed parą i pyłem mącznym, co wydłuża jego żywotność i poprawia jego wydajność. Na dobrą równowagę ekonomiczną wpływa również wysoka sprawność spalania wszystkich wykorzystywanych źródeł energii, od ropy naftowej po bioelektryczność.

Najważniejsze zalety kotła piekarniczego THE THERMO-OEL SYSTEM

  • Centralne zasilanie cieplne dla całego systemu piecowego
  • Wysoka efektywność spalania
  • Redundantna koncepcja instalacji zapewniająca wysoką niezawodność działania
  • Moc od 100 do 2000 KW
  • Najnowocześniejsza technologia sterowania i regulacji
  • Energooszczędny system ze wszystkimi opcjami odzysku ciepła

Masz pytania? Porozmawiajmy!


Potrzebujesz pomocy w doborze pieców lub maszyn piekarniczych? Skontaktuj się z nami, chętnie pomożemy wybrać sprzęt szyty na miarę Twojej piekarni.

NOWA WYDAJNOŚĆ „NE”

INNOWACYJNOŚĆ I POSTĘP

Poprzez stały rozwój firma HEUFT ulepsza właściwości swojej serii kotłów. Sprawność 87% potwierdzona jest przez TÜV i gwarantuje najwyższą efektywność.

Ze względu na niski opór przepływu, niezbędne energie są zminimalizowane, a odpowiednie koszty konserwacji są zaoszczędzone. Ponadto aktywnie ograniczasz ilość niepotrzebnej emisji CO2 i tym samym przyczyniasz się do ochrony naszego środowiska.

Najnowocześniejsze systemy HEUFT integrują również inteligentne zarządzanie energią w instalacjach wielokotłowych, aby jeszcze bardziej zwiększyć wydajność. Back Information Center (BIC) umożliwia wizualizację danych pomiarowych i kluczowych liczb, umożliwiając analizę zużycia energii w celu dalszej optymalizacji i odpowiedniej dokumentacji.

Jednak wydajność to tylko jeden aspekt, który dobry producent pieców bierze pod uwagę. Równie ważne są zoptymalizowane warunki pieczenia w piecu dla jak największej liczby różnych produktów – i tam termoolej jest po prostu nie do pobicia.