Oferowana przez nas maszyna ma bardzo rozbudowane funkcje i możliwości. Nadaje się do wytwarzania ciasta zerowego z mąki oraz ziaren, a dodatkowo nowoczesna technologia powoduje, że urządzenie jest zdolne do samodzielnego planowania mieszanek. Ważną informacją jest fakt, że maszyna może być wykorzystywana do prażenia ziaren, płatków, śruty i nasion. Wydobyte w ten sposób aromaty i olejki eteryczne nadają produktowi końcowemu szczególny charakter i wyjątkowy smak. Zastosowana technologia produkcji daje pewność, że każda porcja produktów będzie charakteryzowała się dokładnie takimi samymi parametrami smakowymi i odżywczymi, co zdecydowanie wyróżni Twoje pieczywo na tle pozostałych. Daje to pewność powtarzalności i korzystania ze sprawdzonych receptur nawet przez wiele lat.
Technologia prażenia i gotowania mąki i ziaren
* mieszanka wody i mąki, bądź ziaren w odpowiedniej proporcji, poddana wcześniejszej obróbce termicznej
Masz pytania? Porozmawiajmy!
Potrzebujesz pomocy w doborze pieców lub maszyn piekarniczych? Skontaktuj się z nami, chętnie pomożemy wybrać sprzęt szyty na miarę Twojej piekarni.
Jak wytwarza się produkty prażone?
W wielu mieszankach w przemyśle piekarniczym dodawane są jako specjalny składnik prażone mielone wyroby zbożowe lub ziarna. Do tej pory produkty te były trudne do zdobycia lub do ekonomicznej samodzielnej produkcji. Dzięki serii RC jesteś w stanie te produkty samodzielnie połączyć z własnymi przepisami.
W urządzeniu tym można prażyć i przetwarzać ziarna zbóż, semolinę i płatki. Aby uzyskać z nich mąkę, uprażony produkt należy następnie zmielić lub ześrutować.
Poniżej przykład produktu wytworzonego za pomocą mieszanki piekarniczej, przy czym opiekane/prażone mielone wyroby zbożowe stanowią główny składnik mieszanki. Powinniśmy uzyskać produkt lepszy pod względem deklaracji, kosztów produktów, jak i smaku.