Urządzenie do prażenia i gotowania mąki i ziaren

Oferowana przez nas maszyna ma bardzo rozbudowane funkcje i możliwości. Nadaje się do wytwarzania ciasta zerowego z mąki oraz ziaren, a dodatkowo nowoczesna technologia powoduje, że urządzenie jest zdolne do samodzielnego planowania mieszanek. Ważną informacją jest fakt, że maszyna może być wykorzystywana do prażenia ziaren, płatków, śruty i nasion. Wydobyte w ten sposób aromaty i olejki eteryczne nadają produktowi końcowemu szczególny charakter i wyjątkowy smak. Zastosowana technologia produkcji daje pewność, że każda porcja produktów będzie charakteryzowała się dokładnie takimi samymi parametrami smakowymi i odżywczymi, co zdecydowanie wyróżni Twoje pieczywo na tle pozostałych. Daje to pewność powtarzalności i korzystania ze sprawdzonych receptur nawet przez wiele lat.

Technologia prażenia i gotowania mąki i ziaren

  • prażenie ziaren, płatków, śruty i nasion
  • wytwarzanie ciasta zerowego* z mąki oraz ziaren
  • łączenie obu tych technik
  • samodzielne planowanie mieszanek
  • substancje aromatyczne
  • i naturalnie można z tym urządzeniem robić wszystko to, co można również robić z maszyną do sporządzania kremów

* mieszanka wody i mąki, bądź ziaren w odpowiedniej proporcji, poddana wcześniejszej obróbce termicznej

Masz pytania? Porozmawiajmy!


Potrzebujesz pomocy w doborze pieców lub maszyn piekarniczych? Skontaktuj się z nami, chętnie pomożemy wybrać sprzęt szyty na miarę Twojej piekarni.

Zalety prażenia śruty, nasion, płatków i ziaren

  • więcej smaku i aromatu w produkcie końcowym

Prażone aromaty i olejki eteryczne nadają produktowi końcowemu szczególnego, zdrowego i smacznego charakteru. Charakter ten jest powtarzalny dzięki naszej technologii. To wyróżnia Twoje pieczywo  na tle pozostałych. W porównaniu do ręcznego prażenia w piecu można za pomocą urządzenia RC uzyskać powtarzalne wyniki, a olejki eteryczne nie ulatniają się, lecz są wiązane w produkcie.

Jak wytwarza się produkty prażone?

W wielu mieszankach w przemyśle piekarniczym dodawane są jako specjalny składnik prażone mielone wyroby zbożowe lub ziarna. Do tej pory produkty te były trudne do zdobycia lub do ekonomicznej samodzielnej produkcji. Dzięki serii RC jesteś w stanie te produkty samodzielnie połączyć z własnymi przepisami.

W urządzeniu tym można prażyć i przetwarzać ziarna zbóż, semolinę i płatki. Aby uzyskać z nich mąkę, uprażony produkt należy następnie zmielić lub ześrutować.

Poniżej przykład produktu wytworzonego za pomocą mieszanki piekarniczej, przy czym opiekane/prażone mielone wyroby zbożowe stanowią główny składnik mieszanki. Powinniśmy uzyskać produkt lepszy pod względem deklaracji, kosztów produktów, jak i smaku.

Zalety dzięki dodatkowi ciasta zerowego z mąki, śruty, nasion, ziaren i płatków

Dzięki zdefiniowanej ilości uprzednio posklejanych zmielonych produktów zbożowych lub innych składników wiążących wodę  wykorzystanie ciasta można znacząco zwiększyć.

Dzięki temu utrzymanie świeżości końcowego produktu zostaje znacząco przedłużone i jest bardziej efektywne. Ponadto łatwiej stworzyć deklarację produktu. Pod względem technologicznym i w zakresie techniki składowania ciasto zerowe jest łatwiej zbywalne niż różne składniki, jak włókna świeże, płatki ziemniaczane i wiele innych podobnych  nieudanych udoskonaleń.

Można dowolnie łączyć prażenie i gotowanie składników. Możliwości są tu niemal nieograniczone.  Dzięki temu ulega przedłużeniu czas na wykorzystanie ciasta, a tym samym w efekcie utrzymanie świeżości, ma to również pozytywny wpływ na aromat produktu końcowego.

Dzięki tej technologii otrzymujesz stery do indywidualnego opracowywania i zarządzania jakością Twojego pieczywa, w zależności od Twoich życzeń i celów.