Kominowy wymiennik ciepła

W każdym piecu piekarniczym oraz kotle termoolejowym w wyniku normalnej pracy wytwarzane są spaliny o temperaturze ok. 300°C. Spaliny te wraz z zawartą energią cieplną poprzez komin wysyłane są do atmosfery. Sposobem na zatrzymanie bezpowrotnie traconego ciepła jest montaż wymiennika ciepła w przewodzie kominowym pieca. W zależności od konstrukcji pieca piekarniczego wielkość strat kominowych to około 15% mocy palnika. Dzięki temu urządzeniu mamy możliwość odzyskać większość traconego ciepła spalin, które następnie przekazane jest do układu grzewczego piekarni celem wspomagania ogrzewania wody użytkowej, centralnego ogrzewania lub zasilenia myjek. Zastosowanie wymienników kominowych staje się tym bardziej opłacalne im wyższa jest moc pieca piekarniczego oraz im wyższy jest stopień wykorzystania jego mocy (czas pracy pieca). Nasze rozwiązania dopasowujemy do danego zakładu oraz indywidualnych przypadków i wymagań piekarni.

Wymiennik (ekonomizer) to zwarta konstrukcja składająca się z następujących elementów:

  • obudowa wykonana ze stali nierdzewnej DIN 1.4301
  • wymiennik spaliny / woda wykonany z rur bimetalowych (żebra aluminiowe i rura rdzeniowa ze stali nierdzewnej. Rury DIN 1.430 z ożebrowaniem aluminiowym 1070EN573-3A TEST2.2)
  • baypass (kanał obejścia spalin) z regulowaną przepustnicą z napędem ze sprężyną  powrotną
  • średnica przyłącza komina: dostosowana do wylotu komina z pieca
  • armatura: pompa cyrkulacji, zawory odcinające, spustowy i zwrotny, odpowietrznik automatyczny, termometry na zasilaniu i powrocie wymiennika, króciec do odprowadzenia kondensatu
  • automatyka sterowania
  • wymiennik w izolacji z wełny mineralnej gr. 50mm w pancerzu zewnętrznym z blachy aluminiowanej.
  • wykonanie konstrukcji: lewe lub prawe
  • wymiennik posiada na rogach wieszaki do zamontowania na konstrukcji lub podwieszenia do sufitu

Masz pytania? Porozmawiajmy!


Potrzebujesz pomocy w doborze pieców lub maszyn piekarniczych? Skontaktuj się z nami, chętnie pomożemy wybrać sprzęt szyty na miarę Twojej piekarni.

Funkcjonowanie

W wymienniku kominowym woda przepływająca przez wkład rurowy jest ogrzewana przez gorące spaliny pieca piekarniczego, aż do osiągnięcia ustawionej temperatury zadanej zasobnika buforowego pełniącego rolę magazynu ciepłej wody. W tym przypadku siłownik elektryczny zamknie automatycznie klapę wymiennika kominowego kierując spaliny bezpośrednio do komina poprzez wbudowany kanał obejścia – baypass nie dopuszczając do dalszego podgrzewania wody.

Dane techniczne:

Typ wymiennika Moc maks.
kW
Przył.
Wodne
Przył. Kominowe
mm
Wymiary zewn. z izolacją mm Maks.
temp.spalin
oC
Pojemność
l
Przepływ
Wody grzewcz.
Kg/h
Dł. Szer. Wys.
WK-15 do 15 1” Do 225 745 705 345 350 6 1290
WK-34 do 34 1 ¼” Do 300 875 765 420 350 11 2900

 

Orientacyjne wartości możliwej do odzyskania ilości ciepła:

Powierzchnia wypiekowa pieca (m2) 10 12 15 18 22

Maks.obciąż.cieplne (kW)

Maks.wydajność grzewcza (kW)

93

84

103

93

121

110

115

103

140

126

Ilość energii odzyskana w ciągu1 godz. pracy pieca (kWh) 5,04 5,60 6,16 6,72 7,84
Energia odzysk. w przeliczeniu na gaz (m3/h) 0,50 0,56 0,62 0,67 0,78
Energia odzysk. w przeliczeniu na olej opałowy (kg/h) 0,42 0,46 0,51 0,56 0,66
Energia odzysk. w przeliczeniu na ilość wody użytkowej ogrzanej od 10oC do 55oC (L/h) 96 107 118 128 150

Parametry wody grzewczej wymiennika: 70/60oC.
Podano wydajności dla zakładanej temperatury spalin wylotowych pieca 280oC.

Zmiany techniczne zastrzeżone.