W trakcie wypieków z użyciem zaparowania energia skumulowana w parze uchodzącej do kanałów wylotu oparów jest bezpowrotnie tracona, możemy odzyskać znaczną jej część przy użyciu parowego wymiennika ciepła. Para skraplając się wewnątrz wymiennika oddaje ciepło wodzie przepływającej przez grzejnik drabinkowy. Kondensator może być podłączony do dwóch pieców co poprawia stałość mocy cieplnej wymiennika.
Wymiennik (kondensator) to zwarta konstrukcja składająca się z następujących elementów:
Konstrukcja przeznaczona do pracy ciągłej.
Masz pytania? Porozmawiajmy!
Potrzebujesz pomocy w doborze pieców lub maszyn piekarniczych? Skontaktuj się z nami, chętnie pomożemy wybrać sprzęt szyty na miarę Twojej piekarni.
Dane techniczne:
Typ | Moc cieplna | Przyłącze wody (zasilanie/powrót) | Przepływ wody | Średnica wlotu pary | Średnica wylotu pary |
Wymiary Szer./dł./wys. |
WKp-25 | do 25 kW | 1” | 2150 kg/h | 2x⌀160mm | ⌀160mm | 530/885/460 mm + stopki 100 mm |
WKp-34 | Do 34 kW | 1 ¼ ” | 2400 kg/h | 2x⌀160mm | ⌀250mm | 720/750/600 mm + stopki 150 mm |
Orientacyjne wartości możliwej do odzyskania ilości ciepła:
Powierzchnia wypiekowa pieca (m2) | 10 | 12 | 15 | 18 | 22 |
Ilość energii odzyskana w ciągu 1 godz. pracy pieca (kWh) | 3,9 | 4,7 | 5,9 | 7,1 | 8,7 |
Energia odzysk. w przeliczeniu na gaz (m3/h) | 0,39 | 0,47 | 0,58 | 0,70 | 0,86 |
Energia odzysk. w przeliczeniu na olej opałowy (kg/h) | 0,33 | 0,40 | 0,51 | 0,61 | 0,74 |
Energia odzysk. w przeliczeniu na ilość wody użytkowej ogrzanej od 10° do 55° C (l/h) | 75 | 90 | 113 | 136 | 166 |
Powyższe dane odnoszą się do wypieków wymagających dużego zaparowania (np. bułki, bagietki).
Zmiany techniczne zastrzeżone.